miércoles, 30 de abril de 2014

L'ALUMNAT DE SISÉ VISITA CINCTORRES

Al nostre àlbum de fotos, que apareix a la part superior dreta del blog, trobareu les fotografies de l'excursió que els alumnes de sisé de Primària han fet a la localitat de Cinctorres per veure el Parc Cultural Dinomania. La veritat és que ha estat un dia molt especial. Hem vist el jaciment Ana on s'han trobat restes de Dinosaures. També hem vist el Museu de la faixa i el Museu de Dinosaures. Tot molt interessant i educatiu. Gràcies a Andrés i Bego per contar-nos tantes i tantes coses com hem vist en poc de temps i gràcies al poble de Cinctorres per l'acollida.

miércoles, 2 de abril de 2014

L'ALUMNAT DE SEGON CICLE VISITA UNA EXPOSICIÓ D'INSTRUMENTS DE L'EDAT MITJANA I EL RENAIXEMENT


     El passat dijous 27 de febrer, l'alumnat de segon cicle va visitar una exposició d'instruments de l'època medieval i renaixentista que organitzava l'associació “Unió Musical La Lira”, amb instruments cedits pel Grup de Música Antiga Supramúsica, del qual és director el nostre especialista de música, Telmo Campos.
La visita constava de dues parts: el visionat d'un documental, realitzat expressament per a l'ocasió i, seguidament, la visita guiada pròpiament dita.

     En la primera part de la visita, la projecció de l'audiovisual va contribuir a que l'alumnat poguera emmarcar estos “fòssils musicals” en el seu context històric, cultural i social i fóra capaç de comprendre les particularitats de l'època en què es feien sonar.

En la segon part de la visita, Telmo Campos va exercir de guia de l'exposició, en la seua condició de director del grup de música antiga Supramúsica, especialitzat en la reconstrucció i interpretació musical des de plantejaments historicistes, i en la investigació i la divulgació de la música compresa entre els períodes de l'Edat Mitjana i el Renaixement.

     La visita guiada es va iniciar amb un preàmbul en el què Telmo Campos va destacar el fet que els instruments exposats no eren instruments originals, sinó còpies d'instruments que es poden contemplar en diferent iconografia de l'època, com a ara miniatures contingudes en còdex, o també pintures, relleus o escultures. També va assenyalar el fet que “la possibilitat d'admirar estos singulars instruments suposa una oportunitat única, ja que es tracta d'instruments expressament construïts per artesans i lutiers especialitzats i que, per la seua raresa, és prou inhabitual poder contemplar-los de primera mà”.

     Els instruments, què estaven exposats en diferents vitrines, es trobaven sectoritzats per famílies. D'esta manera, en l'apartat dedicat als instruments de corda, es van poder observar instruments de corda fregada tan curiosos com ara: el rabell, la fídula o la viola de roda, o de corda pinçada, entre els que destacaven: el salteri, el llaüt, la tiorba, la baldosa o la guitarra morisca. En el capítol del vent, es van poder admirar instruments tant diversos i heterogenis com ara: la xeremia, el sac de gèmecs, el cromorn, el kortholt, la cornamusa o l'orgue portàtil. I darrerament, en l'última secció de l'exposició, dedicada als instruments de percussió, hi havia una àmplia selecció d'instruments, entre els quals era possible apreciar: tambors, tamborils, derbukkes i molts diferents representants de la xicoteta percussió.

     El guia de l'exposició, Telmo Campos, anava extraient cadascú dels instruments de les seues vitrines per mostrar les seues parts; especificava les característiques de cadascú, referia curiositats i anècdotes diverses i, finalment, els feia sonar.

     En concloure la visita, Juanjo Peláez, director de la Banda de Música “Unió Musical La Lira” i màxim responsable de l'exposició, va lliurar a cada alumne un quadern didàctic amb diferents activitats, per poder treballar diferents continguts al voltant dels instruments exhibits.


     Va ser, en definitiva, una jornada en que l'alumnat del nostre col·legi va tindre l'ocasió de familiaritzar-se i acostar-se a uns instruments realment singulars i curiosos, com ho són els instruments de l'Edat Mitjana i el Renaixement, què amb els seus sons anyencs ens van fer evocar la l'atmosfera suggerent d'aquells remots i fascinants temps. 











VISITA DE L'ESCRIPTOR RICARDO ALCÁNTARA

     Dins del programa d'animació lectora, les mestres del 1r cicle de Primària vam proposar la visita al nostre centre de l'escriptor Ricardo Alcántara Sgarbi, nascut a Montevideo (Uruguai) al 1946.
     Psicòleg i apassionat per la literatura infantil, ha rebut nombrosos premis, tant a nivell nacional com internacional.
     Així, el dimecres 5 de març de 2014, el vam rebre amb molta expectació perquè és l'autor dels llibres que els nostres alumnes han llegit amb molt d'entusiasme: 

          - Tomàs i el llapis màgic. 1r curs
 - Qui ajuda a casa? 2n curs

     Els nostres xiquets i xiquetes li van fer moltes preguntes i al final de l'encontre l'escriptor els va dedicar els llibres a tots.
     Realment va ser una experiència molt enriquidora.

                                                                                Gràcies Ricardo



     Ah!! I no vos oblideu de Gusti, l'il.lustrador argentí, gran amic i col.laborador de Ricardo Alcántara, que amb els seus graciosos i divertits dibuixos ens ha omplit l'esperit d'alegria.